Hoe formuleer je een goede Objective in je OGSM?

Hoe formuleer je een goede Objective in je OGSM?

Hoe formuleer je een goede Objective in je OGSM?

Heb jij je de doelen voor je organisatie al scherp?
Heb jij je de doelen voor je organisatie al scherp?
Heb jij je de doelen voor je organisatie al scherp?

Basics

3 min

Mees Ruijgrok
Mees Ruijgrok

6 augustus 2024

OGSM objective
OGSM objective
OGSM objective

Het OGSM-model (Objectives, Goals, Strategies, Measures) is een krachtig hulpmiddel voor organisaties om hun strategische doelen te formuleren en te realiseren. Een belangrijk aspect van OGSM is het gebruik van de 'Doel-door-Doen' methode, die helpt om duidelijke en haalbare doelen te stellen. In dit artikel bespreken we hoe jouw ambitie, je Objective in OGSM, scherp kunt formuleren met behulp van deze methode.

Hoe Formuleer je een Goede Objective?

Een goede Objective binnen het OGSM-model moet helder, inspirerend en richtinggevend zijn. Het moet de overkoepelende ambitie van de organisatie weergeven en dient als leidraad voor alle verdere planning en acties.

De Doel-door-Doen Methode

De ‘Doel-door-Doen’ methode is een aanvulling op het OGSM-model die we graag toepassen bij OGSM.com . Het helpt om niet alleen het einddoel (het 'Doel') te formuleren, maar ook de specifieke acties (het 'Doen') die nodig zijn om dat doel te bereiken. Dit zorgt voor een concrete en praktische aanpak die iedereen in het team begrijpt en kan uitvoeren.

De 'Doel-door-Doen' methode helpt hierbij door het splitsen van de Objective in twee delen: wat je wilt bereiken (het 'Doel') en hoe je dat gaat doen (het 'Doen').

Voorbeeld van onze Objective met de Doel-door-Doen Methode:

Objective OGSM.com: "OGSM als ‘s werelds meest succesvolle strategie- en sturingsmodel door gedreven teams inspirerend te begeleiden naar een best-in-class toepassing."

In dit voorbeeld is het 'Doel' het wereldwijd positioneren van OGSM als het beste strategie- en sturingsmodel, en het 'Doen' bestaat uit het begeleiden en inspireren van gedreven teams naar een best-in-class toepassing.

Waarom OGSM Effectief is

De effectiviteit van OGSM, en daarbij de Doel-door-Doen methode, komt door de combinatie van duidelijke doelen en concrete acties. Dit model dwingt organisaties om niet alleen na te denken over wat ze willen bereiken, maar ook over de specifieke stappen die nodig zijn om daar te komen. Dit helpt om de focus te behouden en voorkomt dat organisaties verzuipen in te algemene of onduidelijke plannen.

Wat is OGSM ook alweer?

OGSM staat voor Objectives, Goals, Strategies en Measures. Dit model biedt een gestructureerde aanpak om bedrijfsdoelen te definiëren en te bereiken. De kracht van OGSM ligt in de eenvoud en duidelijkheid; het dwingt organisaties om scherpe keuzes te maken en prioriteiten te stellen.

Conclusie

Het OGSM-model, gecombineerd met de Doel-door-Doen methode, biedt een krachtige manier om een bedrijfsplan op te stellen dat niet alleen gericht is op het stellen van doelen, maar ook op de uitvoering ervan. Deze aanpak zorgt voor duidelijkheid, focus en meetbare resultaten, wat essentieel is voor elke organisatie die haar doelen wil bereiken. Mocht jezelf willen beginnen, download onze templates hier!

Wil je meer weten over hoe OGSM jouw organisatie kan helpen? Neem contact op met OGSM.com en ontdek hoe wij je kunnen begeleiden naar een best-in-class strategie en uitvoering!

Ook interessant?

Ook interessant?

Ook interessant?

Goed aan de slag met OGSM?

Samen met jou en je team maken we strategische plannen helder en praktisch, en brengen we ze tot leven. Neem vandaag nog contact op voor een gratis consult of persoonlijke ondersteuning voor jou en je team.

Dutch