Hoe OGSM kan worden gebruikt als jaarplan

Hoe OGSM kan worden gebruikt als jaarplan

Hoe OGSM kan worden gebruikt als jaarplan

Het OGSM-model is een perfecte manier om je jaarplan op een pagina samen te vatten.
Het OGSM-model is een perfecte manier om je jaarplan op een pagina samen te vatten.
Het OGSM-model is een perfecte manier om je jaarplan op een pagina samen te vatten.

Planning

5 min

Mees Ruijgrok
Mees Ruijgrok

31 juli 2024

OGSM jaarplan
OGSM jaarplan
OGSM jaarplan

Het OGSM-model (Objectives, Goals, Strategies, Measures) is een krachtig hulpmiddel voor organisaties om hun strategische doelen te bereiken. Dit model biedt niet alleen een gestructureerde aanpak voor lange termijn planning, maar is ook uitstekend geschikt als jaarplan. In deze blog leggen we uit hoe je OGSM effectief kunt inzetten om je jaarlijkse doelen te formuleren en te realiseren. We zullen ook de voordelen van het splitsen van Measures in een dashboard en een actieplan bespreken.


OGSM als Jaarplan

Het OGSM-model is een acroniem voor de vier componenten die de kern van dit strategische planningsinstrument vormen: Objectives (doelstellingen), Goals (doelen), Strategies (strategieën) en Measures (metingen). Deze elementen helpen organisaties om duidelijke richtlijnen te ontwikkelen en een helder pad naar succes uit te stippelen. Het gebruik van OGSM als jaarplan biedt een systematische aanpak om jaar op jaar consistente vooruitgang te boeken.


Objectives: De Richting Geven

Het startpunt van OGSM is de Objective, de overkoepelende ambitie die de organisatie wil bereiken. Voor een jaarplan is het belangrijk dat deze ambitie duidelijk en inspirerend is. De Objective moet niet alleen de algemene richting aangeven, maar ook motiverend werken voor het hele team. Het gebruik van de 'Doel-door-Doen' methode helpt hierbij door niet alleen het doel te definiëren, maar ook hoe dit bereikt zal worden. Bijvoorbeeld:

  • Doel: "We willen marktleider worden in duurzame energieoplossingen."

  • Doen: "Door innovatie en klantgerichte oplossingen."

Dit zorgt ervoor dat de Objective niet alleen een einddoel beschrijft, maar ook de strategie om daar te komen.


Goals: Specifieke Resultaten Bepalen

De Goals zijn de specifieke, meetbare resultaten die nodig zijn om de Objective te bereiken. Ze moeten SMART zijn: Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant en Tijdgebonden. Voor een jaarplan is het essentieel om realistische doelen te stellen die binnen het jaar behaald kunnen worden. Bijvoorbeeld:

  • "Onze marktpenetratie verhogen met 15% in het komende jaar."

  • "Een klanttevredenheidsscore van 90% bereiken."

Deze doelen bieden een concrete focus voor het team en helpen om de voortgang te meten.


Strategies: De Weg Naar Succes

De Strategies beschrijven de wegen en methoden die de organisatie zal gebruiken om de gestelde doelen te bereiken. Dit omvat de belangrijke keuzes en acties die nodig zijn om de ambities te realiseren. Voor een jaarplan kunnen strategieën gericht zijn op specifieke projecten of initiatieven die binnen het jaar afgerond kunnen worden. Bijvoorbeeld:

  • "Ontwikkeling van een nieuw productassortiment gericht op duurzame energie."

  • "Uitbreiding van de marketinginspanningen naar nieuwe geografische markten."

Strategieën helpen om de dagelijkse activiteiten in lijn te brengen met de bredere doelstellingen van de organisatie.


Measures: Voortgang Meten en Acties Definiëren

De Measures in het OGSM-model worden opgesplitst in twee delen: een dashboard en een actieplan.


Dashboard

Het dashboard bevat de indicatoren en KPI's (Key Performance Indicators) die gebruikt worden om de voortgang van de strategieën te meten. Dit kan variëren van kwantitatieve metrics zoals omzetcijfers en marktaandeel tot kwalitatieve evaluaties zoals klanttevredenheid. Voorbeelden van KPI's voor een jaarplan kunnen zijn:

  • "Maandelijkse omzetgroei van 5%."

  • "Vermindering van operationele kosten met 10%."


Actieplan

Het actieplan bevat de specifieke acties en initiatieven die uitgevoerd moeten worden om de strategieën te bereiken. Dit deel van het OGSM-model is waar de 'Doen' component van de 'Doel-door-Doen' methode echt tot leven komt. Acties kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • "Lanceringscampagne voor het nieuwe productassortiment."

  • "Trainingen voor verkoopteams om nieuwe markten te betreden."

Het actieplan zorgt ervoor dat alle teamleden weten wat er van hen wordt verwacht en hoe hun werk bijdraagt aan de bredere doelstellingen.


Conclusie

Het OGSM-model is een uitstekend hulpmiddel voor organisaties om hun jaarplan te structureren en uit te voeren. Door duidelijke doelstellingen, meetbare doelen, gerichte strategieën en een goed gedefinieerd actieplan op te stellen, kunnen organisaties hun jaarplan effectief realiseren. Of je nu een groot bedrijf bent of een startup, OGSM biedt een gestructureerde aanpak die zorgt voor duidelijke richting en focus. Op zoek naar een OGSM template? Klik hier.

Wil je meer weten over hoe je OGSM kunt toepassen als jaarplan? Neem contact op met OGSM.com en ontdek hoe wij je kunnen begeleiden naar een succesvol jaar!

Ook interessant?

Ook interessant?

Ook interessant?

Goed aan de slag met OGSM?

Samen met jou en je team maken we strategische plannen helder en praktisch, en brengen we ze tot leven. Neem vandaag nog contact op voor een gratis consult of persoonlijke ondersteuning voor jou en je team.

Dutch