OGSM: Jouw Bedrijfsplan Op 1 Pagina

OGSM: Jouw Bedrijfsplan Op 1 Pagina

OGSM: Jouw Bedrijfsplan Op 1 Pagina

Het OGSM-model biedt een krachtige methode om je bedrijfsplan op een pagina samen te vatten.
Het OGSM-model biedt een krachtige methode om je bedrijfsplan op een pagina samen te vatten.
Het OGSM-model biedt een krachtige methode om je bedrijfsplan op een pagina samen te vatten.

Planning

3 min

Mees Ruijgrok
Mees Ruijgrok

24 juli 2024

One-page business plan
One-page business plan
One-page business plan

Een effectief bedrijfsplan is cruciaal voor het succes van elk bedrijf, groot of klein. Het OGSM-model (Objectives, Goals, Strategies, Measures) biedt een krachtige methode om je bedrijfsplan op een enkele pagina samen te vatten. In deze blog bespreken we hoe je een bedrijfsplan opstelt, schrijft en opzet met behulp van het OGSM-model.


Hoe stel je een Bedrijfsplan op?

Het opstellen van een bedrijfsplan begint met het vaststellen van je bedrijfsvisie en -missie. Dit vormt de basis voor het formuleren van je doelstellingen (Objectives), wat het fundament is van het OGSM-model. Hierna zet je specifiek wat je wilt bereiken en bepaal je hoe je dit gaat meten.

Hoe schrijf je een bedrijfsplan ?

Bij het schrijven van een bedrijfsplan werk je de vier onderdelen van het OGSM-model uit:

  1. Objectives (Doelen): Wat wil je bereiken?

  2. Goals (Doelstellingen): Hoe maak je deze doelen specifiek en meetbaar? Gebruik hierbij KPI's (Key Performance Indicators).

  3. Strategies (Strategieën): Welke acties onderneem je om je doelen te bereiken?

  4. Measures (Dashboard & Actieplan): Hoe meet je succes en volg je voortgang?

Deze onderdelen moeten duidelijk en bondig zijn, zodat het plan makkelijk te communiceren en te begrijpen is voor alle betrokkenen.

Hoe begin je aan een Bedrijfsplan?

Start met het bepalen van de algemene richting van je bedrijf. Bepaal de missie en visie, en breek deze vervolgens af in specifieke doelstellingen die je met OGSM kunt volgen. Gebruik een bedrijfsplan template om je ideeën te structureren en niets over het hoofd te zien. Zie hier onze templates.

Hoe ziet een bedrijfsplan eruit?

Een bedrijfsplan in de OGSM-stijl past op één pagina, wat zorgt voor helderheid en focus. Dit format is bijzonder handig voor communicatie binnen het bedrijf en met externe stakeholders.

Hoe werkt een bedrijfsplan?

Een bedrijfsplan fungeert als een strategische roadmap voor je onderneming. Met OGSM kun je zowel op korte als lange termijn doelen stellen en je voortgang monitoren, wat cruciaal is voor succesvolle uitvoering.

Hoe groot moet een bedrijfsplan zijn?

De grootte van een bedrijfsplan varieert, maar met OGSM kun je je plan op één pagina samenvatten. Dit biedt een compact en krachtig overzicht dat gemakkelijk te communiceren is.

Hoe belangrijk is een bedrijfsplan?

Een goed opgesteld bedrijfsplan is van groot belang. Het biedt duidelijkheid over de bedrijfsdoelen en de strategieën om deze te bereiken. OGSM biedt in 1 oog opslag een overzicht van je ondernemingsplan.

Conclusie

Een bedrijfsplan opstellen met het OGSM-model is een efficiënte manier om je bedrijfsstrategie te visualiseren en communiceren. Het is geschikt voor startups, scale-ups, familiebedrijven en MKB's, en biedt een helder overzicht van je doelen en strategieën. Begin vandaag nog met je OGSM-bedrijfsplan en zet de eerste stap naar zakelijk succes!

Heb je hulp nodig bij het opstellen van je OGSM-bedrijfsplan? Neem hier contact met ons op voor meer informatie en begeleiding!

Ook interessant?

Ook interessant?

Ook interessant?

Goed aan de slag met OGSM?

Samen met jou en je team maken we strategische plannen helder en praktisch, en brengen we ze tot leven. Neem vandaag nog contact op voor een gratis consult of persoonlijke ondersteuning voor jou en je team.

Dutch