Hoe OGSM kleine en middelgrote ondernemingen kan helpen hun inspanningen op groei te richten

Hoe OGSM kleine en middelgrote ondernemingen kan helpen hun inspanningen op groei te richten

Hoe OGSM kleine en middelgrote ondernemingen kan helpen hun inspanningen op groei te richten

Ontdek hoe OGSM MKB-bedrijven helpt groeien door doelgerichte strategieën en efficiënte planning
Ontdek hoe OGSM MKB-bedrijven helpt groeien door doelgerichte strategieën en efficiënte planning
Ontdek hoe OGSM MKB-bedrijven helpt groeien door doelgerichte strategieën en efficiënte planning

Planning

3 min

Mees Ruijgrok
Mees Ruijgrok

9 oktober 2024

MKB strategie OGSM
MKB strategie OGSM
MKB strategie OGSM

Wat is OGSM en waarom is het belangrijk voor MKB-bedrijven?

OGSM staat voor Doelstellingen, Doelen, Strategieën en Metingen. Het is een krachtig strategisch planningsinstrument dat steeds meer MKB-bedrijven ontdekken als sleutel tot gerichte groei. We begrijpen dat het runnen van een MKB-bedrijf vaak overweldigend kan zijn, met talloze ballen in de lucht en beperkte middelen. OGSM biedt een duidelijke structuur om door de complexiteit te navigeren en focus te brengen in je bedrijfsontwikkeling.

Voor MKB-bedrijven is OGSM van onschatbare waarde omdat het helpt om vaak schaarse middelen efficiënt toe te wijzen. Het dwingt je om scherpe keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Als gevolg daarvan kun je je energie richten op activiteiten die echt bijdragen aan je groeidoelstellingen. OGSM zorgt ervoor dat iedereen in je organisatie op één lijn zit en begrijpt waar het bedrijf naartoe gaat. Dit creëert focus en afstemming, wat cruciaal is voor het succes van kleinere ondernemingen.

De vier pijlers van OGSM uitgelegd

Laten we eens nader kijken naar de vier pijlers van OGSM:

• Objective: Dit is je overkoepelende visie of ambitie voor de komende 3-5 jaar. Wat wil je als bedrijf bereiken?

• Goals: Dit zijn de concrete, meetbare targets die aangeven wanneer je je doelstelling hebt bereikt.

• Strategies: De manieren waarop je je objective gaat realiseren. De synergie tussen de strategische pijlers helpt hierbij.

• Measures: De KPI's waarmee je de voortgang van je strategieën meet en de acties die je gaat realiseren.

We begrijpen dat het definiëren van deze elementen soms een uitdaging kan zijn voor MKB-eigenaren. Je bent immers druk met de dagelijkse operatie. Toch is het cruciaal om hier tijd voor vrij te maken. Door deze pijlers duidelijk te formuleren, creëer je een kompas voor je bedrijf. Het geeft richting aan beslissingen op alle niveaus en zorgt ervoor dat iedereen begrijpt hoe hun werk bijdraagt aan het grotere geheel. Dit leidt tot meer betrokkenheid en motivatie binnen je team.

Hoe OGSM helpt bij het stellen van duidelijke doelen

Een van de grootste uitdagingen voor MKB-ondernemers is het stellen van concrete, haalbare doelen. Vaak blijven ambities vaag of te ambitieus. OGSM dwingt je om je doelstellingen SMART te maken: Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant en Tijdgebonden. Dit klinkt misschien uitdagend, maar het is een bevrijdende ervaring. Door duidelijke doelen te stellen, weet je precies waar je naartoe werkt en kun je je voortgang meten.

OGSM helpt je ook om de juiste balans te vinden tussen ambitie en realisme. Het moedigt je aan om groot te denken bij het formuleren van je doelstellingen, maar dwingt je ook om na te denken over de concrete stappen die nodig zijn om daar te komen. Dit voorkomt dat je verdwaalt in dagdromen of blijft steken in korte-termijn denken. Door regelmatig je voortgang te meten aan de hand van de gedefinieerde metingen, kun je ook tijdig bijsturen als dat nodig is. Dit houdt je flexibel en responsief, wat cruciaal is in de dynamische wereld van het MKB.

Strategieën implementeren met OGSM voor MKB-groei

Het implementeren van strategieën is vaak waar MKB-bedrijven vastlopen. Je hebt misschien een geweldig plan, maar hoe zet je dat om in actie? OGSM biedt hiervoor een praktisch kader. Door je strategieën direct te koppelen aan concrete doelen en meetbare resultaten, wordt het veel eenvoudiger om ze te vertalen naar dagelijkse activiteiten. Het helpt je prioriteiten te stellen en middelen effectief toe te wijzen.

Een groot voordeel van OGSM is dat het helpt om alignment te creëren binnen je organisatie. Door de strategie duidelijk te communiceren, begrijpt iedereen hoe hun werk bijdraagt aan de grotere doelen. Dit leidt tot meer betrokkenheid en eigenaarschap. Bovendien maakt OGSM het mogelijk om snel bij te sturen als omstandigheden veranderen. Door regelmatig je metingen te evalueren, zie je meteen of je strategieën het gewenste effect hebben. Zo kun je flexibel inspelen op kansen en bedreigingen, wat essentieel is voor groei in het MKB.

Praktische tips voor het toepassen van OGSM in je bedrijf

We begrijpen dat het implementeren van een nieuwe methodiek als OGSM uitdagend kan zijn voor MKB-ondernemers. Daarom hier enkele praktische tips om te beginnen:

1. Begin klein: Start met één afdeling of project om OGSM te testen.

2. Betrek je team: Organiseer een workshop om gezamenlijk de OGSM in te vullen.

3. Maak het visueel: Creëer een duidelijk OGSM-canvas dat je in je kantoor ophangt.

4. Plan regelmatige reviews: Evalueer maandelijks of per kwartaal je voortgang.

5. Wees flexibel: Pas je OGSM aan als omstandigheden veranderen.

Het is belangrijk om geduldig te zijn en OGSM te zien als een leerproces. Perfectie is niet het doel; verbetering wel. Door OGSM consequent toe te passen, zul je merken dat het natuurlijker aanvoelt en meer waarde oplevert voor je bedrijf. Onthoud dat elke stap richting een meer gestructureerde aanpak al een winst is voor je onderneming. Blijf experimenteren en verfijnen tot je een aanpak vindt die perfect past bij jouw unieke situatie. Zelf met OGSM beginnen? Klik hier voor onze templates.


Ook interessant?

Ook interessant?

Ook interessant?

Goed aan de slag met OGSM?

Samen met jou en je team maken we strategische plannen helder en praktisch, en brengen we ze tot leven. Neem vandaag nog contact op voor een gratis consult of persoonlijke ondersteuning voor jou en je team.

Dutch