Vijf redenen waarom jij OGSM moet gebruiken

Vijf redenen waarom jij OGSM moet gebruiken

Vijf redenen waarom jij OGSM moet gebruiken

Waarom het OGSM model jouw organisatie verder kan helpen
Waarom het OGSM model jouw organisatie verder kan helpen
Waarom het OGSM model jouw organisatie verder kan helpen

Basics

4 min

Mees Ruijgrok
Mees Ruijgrok

17 juli 2024

Het OGSM model is een krachtige tool voor strategische planning en uitvoering, die helpt om helderheid, betrokkenheid en wendbaarheid binnen organisaties te bevorderen. Hier zijn vijf redenen waarom jouw organisatie OGSM zou moeten omarmen.


Reden 1: Helderheid en focus

OGSM helpt organisaties om hun doelstellingen helder te definiëren. Door concrete doelen en strategieën te formuleren, wordt het gemakkelijker voor iedereen binnen de organisatie om te begrijpen wat er moet worden bereikt en hoe dat moet gebeuren. OGSM helpt je ook om prioriteiten te stellen door de belangrijkste doelen en strategieën te identificeren. Dit voorkomt dat middelen en energie worden verspild aan minder relevante taken. Met een helder en gedetailleerd OGSM template kunnen beslissingen ook sneller en met meer vertrouwen worden genomen.


Reden 2: Hogere betrokkenheid, meer verantwoordelijkheid en eigenaarschap

Het OGSM model is bijzonder effectief in het cascaderen van doelen door de hele organisatie, van het hoogste managementniveau tot de individuele afdelingen en projecten. Dit betekent dat strategische doelstellingen op een consistente en duidelijke manier worden vertaald naar concrete actieplannen op elk niveau van de organisatie. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat iedereen, van topmanagement tot individuele teamleden, dezelfde richting uitgaat en werkt aan gezamenlijke doelstellingen. Dit bevordert een gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid bij alle betrokkenen.


Reden 3: Verbeterde (interne) communicatie en besluitvorming

Omdat het OGSM model faciliteert in het helder krijgen van de focus en verantwoordelijkheden, is het hiermee ook een prettige tool om duidelijke en consistente communicatie te stroomlijnen binnen de organisatie. Met een duidelijk overzicht van doelen en strategieën biedt OGSM een goed overzicht en waardevolle inzichten die bij besluitvorming kunnen helpen. Zo maakt het gemakkelijker om weloverwogen beslissingen te nemen die in lijn zijn met de strategische doelstellingen.


Reden 4: Meer flexibiliteit en wendbaarheid

OGSM biedt een gestructureerde aanpak, maar het model is tegelijkertijd flexibel en wendbaar. Dit betekent dat je continu kunt inspelen op veranderingen en risico's. Door altijd de doelstellingen en strategieën centraal te stellen, dwingt OGSM je om potentiële risico's vroegtijdig te identificeren en aan te pakken. Het model maakt het mogelijk om snel aanpassingen te doen op basis van veranderingen binnen en buiten de organisatie, doordat projecten, strategieën en gewenste uitkomsten aan elkaar gekoppeld zijn. Dit zorgt voor een snelle en eenvoudige aanpassing van de plannen wanneer de omstandigheden dit vereisen, wat resulteert in een dynamische en responsieve organisatie.


Reden 5: Een continu verbeterproces

OGSM bevordert een cultuur van voortdurende verbetering door de nadruk te leggen op heldere doelstellingen en gerichte inspanningen. Het model maakt het mogelijk om systematisch te leren van wat wel en niet werkt. Door de focus op meetbare resultaten en een gestructureerde evaluatie (bijvoorbeeld via de PDCA-cyclus: Plan-Do-Check-Act), kunnen organisaties continu hun processen verbeteren. Dit betekent dat je niet alleen kijkt naar de huidige prestaties, maar ook voortdurend zoekt naar manieren om de efficiëntie en effectiviteit te verhogen. Deze continue feedback loop zorgt ervoor dat de organisatie zich steeds verder ontwikkelt en optimaliseert op basis van concrete gegevens en ervaringen.

OGSM biedt een gestructureerde, maar flexibele methodiek die organisaties helpt om hun doelen te bereiken en zich voortdurend aan te passen aan veranderingen. De OGSM methode is niet alleen een strategie tool, maar ook een katalysator voor duurzame groei en verbetering. Door OGSM in te zetten, kan jouw organisatie profiteren van helderheid, focus, betrokkenheid, verbeterde communicatie, wendbaarheid en een continu verbeterproces. Vind onze OGSM templates hier


Benieuwd naar meer OGSM voorbeelden en hoe OGSM jou kan helpen? Neem contact op!

Ook interessant?

Ook interessant?

Ook interessant?

Goed aan de slag met OGSM?

Samen met jou en je team maken we strategische plannen helder en praktisch, en brengen we ze tot leven. Neem vandaag nog contact op voor een gratis consult of persoonlijke ondersteuning voor jou en je team.

Dutch