Wat is OGSM? Een Complete Gids voor de Strategische Methode

Wat is OGSM? Een Complete Gids voor de Strategische Methode

Wat is OGSM? Een Complete Gids voor de Strategische Methode

Wil je jouw bedrijfsstrategie eenvoudig en effectief vastleggen? Ontdek de kracht van de OGSM-methode!
Wil je jouw bedrijfsstrategie eenvoudig en effectief vastleggen? Ontdek de kracht van de OGSM-methode!
Wil je jouw bedrijfsstrategie eenvoudig en effectief vastleggen? Ontdek de kracht van de OGSM-methode!

Basics

5 min

Mees Ruijgrok
Mees Ruijgrok

8 juli 2024

Illustration of the OGSM model
Illustration of the OGSM model
Illustration of the OGSM model

Wil je jouw bedrijfsstrategie eenvoudig en effectief vastleggen? Ontdek de kracht van de OGSM-methode! In dit artikel leggen we uit wat OGSM is, waar OGSM voor staat, en hoe je met een OGSM template je doelen kunt bereiken.


Waar staat OGSM voor?

OGSM is een acroniem dat staat voor Objectives, Goals, Strategies, en Measures. Dit strategische businessplan helpt organisaties hun langetermijnvisies te concretiseren en te vertalen naar duidelijke en meetbare doelen. Het OGSM model wordt vaak samengevat als een "businessplan op 1 A4", omdat het de kern van de strategie van een bedrijf in een beknopt en overzichtelijk document weergeeft.


Wat is een OGSM?

Een OGSM is een strategisch framework dat bedrijven helpt hun visie en strategie in een beknopt, overzichtelijk document te vertalen. Dit raamwerk maakt het mogelijk om de lange termijn visie van een organisatie te visualiseren via kortere, meetbare doelen en duidelijke strategieën. De OGSM template zorgt ervoor dat alle kernwaarden en doelstellingen van de organisatie op één pagina passen, wat de focus en uitvoering van de strategie vergemakkelijkt.


Wat betekent OGSM?

De OGSM betekenis ligt in het creëren van een gestructureerde en duidelijke aanpak voor strategische planning. Door de vier elementen - Objectives, Goals, Strategies, en Measures - te integreren, kunnen bedrijven hun strategieën op een efficiënte en effectieve manier ontwikkelen, implementeren en monitoren.


Objectives (Doelstellingen)

De Objective in het OGSM model is de overkoepelende ambitie of droom van de organisatie. Het geeft aan wat de organisatie wil bereiken op lange termijn en dient als de leidraad voor alle verdere planning en acties. Een voorbeeld van een objective kan zijn: "Marktleider worden in de Nederlandse markt voor reizen naar Japan door het verbeteren van onze online customer journey."


Goals (Doelen)

De Goals zijn de specifieke, meetbare resultaten die de organisatie wil behalen om de overkoepelende objective te realiseren. Deze doelen moeten SMART zijn: Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant en Tijdgebonden. Bijvoorbeeld: "Binnen 12 maanden een organisch marktaandeel van 12% behalen in Google."


Strategies (Strategieën)

De Strategies beschrijven de wegen en methoden die de organisatie zal volgen om de gestelde doelen te bereiken. Dit omvat de belangrijke keuzes en acties die nodig zijn om de ambities te realiseren. Een voorbeeld van een strategie kan zijn: "Het organische aandeel in Google te verhogen door verbeteren van technische SEO en linkbuilding."


Measures (Metingen)

De Measures bestaan uit twee onderdelen: een dashboard voor het meten van de voortgang en specifieke acties die uitgevoerd moeten worden om de gestelde doelen te behalen. Het dashboard zijn de indicatoren en KPI's (Kritieke Prestatie Indicatoren) die gebruikt worden om de voortgang en het succes van de strategieën te meten. Dit kan variëren van kwantitatieve metrics zoals omzetcijfers tot kwalitatieve evaluaties zoals klanttevredenheid. Een voorbeeld van een measure kan zijn: "Het stijgen van de gemiddelde tijd doorgebracht op de website met 10% over de komende vijf maanden." Een voorbeeld van een actie zou kunnen zijn: "Onderzoek doen naar factoren die bijdrage aan bounce rate op de website."


OGSM Template

Enthousiast geworden? Klik hier om onze templates te downloaden en zelf aan de slag te gaan. Of neem contact met ons op!

Ook interessant?

Ook interessant?

Ook interessant?

Goed aan de slag met OGSM?

Samen met jou en je team maken we strategische plannen helder en praktisch, en brengen we ze tot leven. Neem vandaag nog contact op voor een gratis consult of persoonlijke ondersteuning voor jou en je team.

Dutch