Hoe het OGSM Model te Gebruiken

Hoe het OGSM Model te Gebruiken

Hoe het OGSM Model te Gebruiken

Dit artikel biedt een diepgaand overzicht van hoe je het OGSM-model kunt gebruiken om je bedrijfsdoelen te bereiken.
Dit artikel biedt een diepgaand overzicht van hoe je het OGSM-model kunt gebruiken om je bedrijfsdoelen te bereiken.
Dit artikel biedt een diepgaand overzicht van hoe je het OGSM-model kunt gebruiken om je bedrijfsdoelen te bereiken.

Basics

5 min

Mees Ruijgrok
Mees Ruijgrok

22 juli 2024

An illustration showing a chess board and a suitcase
An illustration showing a chess board and a suitcase
An illustration showing a chess board and a suitcase

Het OGSM-model (Objectives, Goals, Strategies, Measures) is een krachtig hulpmiddel voor strategische planning dat organisaties helpt om hun visies te vertalen naar concrete acties en meetbare resultaten. Dit artikel biedt een diepgaand overzicht van hoe je het OGSM-model kunt gebruiken om je bedrijfsdoelen te bereiken. We behandelen de betekenis van OGSM, de stappen om een OGSM-template te maken, en we geven voorbeelden van succesvolle implementaties.


Waar staat OGSM voor?

OGSM staat voor Objectives, Goals, Strategies, en Measures. Het is een structuur voor strategische planning die organisaties helpt om hun visies en doelstellingen duidelijk te definiëren en te realiseren. Elk element van OGSM speelt een cruciale rol in het creëren van een samenhangend en effectief businessplan.


Wat betekent OGSM?

De betekenis van OGSM ligt in de eenvoud en helderheid waarmee het organisaties in staat stelt om hun strategische plannen te visualiseren en te communiceren. Door de vier elementen op een overzichtelijke manier te presenteren, kunnen alle belanghebbenden binnen een organisatie snel begrijpen wat de doelen zijn en hoe deze bereikt zullen worden.


Het OGSM Model

Het OGSM-model helpt bij het verbinden van lange termijn visie met kortere termijn doelen en acties. Het model is ontworpen om op een enkel A4’tje te passen, waardoor het kort, krachtig en overzichtelijk blijft. Dit zorgt ervoor dat iedereen binnen de organisatie gefocust blijft op de belangrijkste doelstellingen.


Hoe gebruik je het OGSM Model?


1. Objectives (Doelstellingen)

De eerste stap in het OGSM-model is het vaststellen van de Objectives. Dit zijn brede, lange termijn doelstellingen die de richting van de organisatie bepalen. Ze moeten aansluiten bij de overkoepelende strategie en visie van de organisatie. Een voorbeeld van een objective is: "OGSM als ‘s werelds meest succesvolle strategie- en sturingsmodel door gedreven teams inspirerend te begeleiden naar een best-in-class toepassing"

Doel Door Doen Gedachte in Objectives

Bij het formuleren van Objectives is het belangrijk om de "doel door doen" gedachte toe te passen. Dit betekent dat je doelen formuleert die direct verbonden zijn met concrete acties en scherpe keuzes. Een goed Objective is ambitieus, maar tegelijkertijd haalbaar door gerichte inspanningen.

2. Goals (Doelen)

Goals zijn de specifieke, meetbare stappen die nodig zijn om de Objectives te bereiken. Deze doelen moeten SMART zijn (Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant, Tijdgebonden). Voorbeelden van Goals zijn: "# organisaties geholpen met OGSM" of "# klanttevredenheid-score".

Doel Door Doen Gedachte in Goals

Net als bij de Objectives is het belangrijk om de "doel door doen" gedachte toe te passen bij het stellen van Goals. Dit houdt in dat de Goals duidelijk omschreven moeten worden en direct gekoppeld moeten zijn aan de Objective.

3. Strategies (Strategieën)

Zodra de Objectives en Goals zijn vastgesteld, is de volgende stap het ontwikkelen van Strategies. Dit zijn de methoden en plannen die de organisatie zal gebruiken om de gestelde doelen te bereiken. Voorbeelden van Strategies kunnen zijn: "Onze opdrachtgevers zijn klaar voor de toekomst door gezamenlijk te komen tot ambitieuze, scherpe en concrete OGSM plannen met de juiste techniek" of "Beginnende OGSM'ers worden goed op weg geholpen door het aanbieden van gratis digitale feedbacksessies".

Doel Door Doen Gedachte in Strategies

Bij het formuleren van Strategies is het cruciaal om praktische en uitvoerbare stappen te beschrijven. De strategieën moeten duidelijk maken hoe de organisatie haar doelen gaat bereiken door middel van specifieke keuzes.

4. Measures (Dashboard & Actie plan)

De laatste stap in het OGSM-model is Measures. Dit omvat het vaststellen van KPI’s en andere meetbare criteria om de voortgang en het succes van de implementatie van de strategieën te volgen.

Dashboard

Measures moeten niet alleen meetbaar zijn, maar ook regelmatig worden bijgehouden en geëvalueerd. Een goed OGSM-dashboard biedt een overzicht van alle relevante KPI’s en maakt het mogelijk om snel te zien waar bijsturing nodig is. Voorbeelden van dashboard measures zijn:"# reviews op onze dienstverlening" of "# digitale feedback sessies met positieve feedback"

Actieplan

Daarnaast moeten er concrete acties worden gekoppeld aan de Measures om snel in te kunnen grijpen wanneer de voortgang niet volgens plan verloopt. Voorbeelden van acties zijn:"Elk plan is scherp door onze opdrachtgevers en onszelf echt uit te dagen op de inhoud" of "OGSM toegankelijker maken door het aanbieden van gratis templates in meerdere formats"

OGSM Template

Een effectieve manier om te beginnen met OGSM is het gebruik van een OGSM-template. Zie onze templates hier

Voorbeelden van Succesvolle OGSM Implementaties

Procter & Gamble

Procter & Gamble (P&G) is een van de bekendste gebruikers van het OGSM-model. P&G heeft OGSM volledig geïntegreerd in hun wereldwijde activiteiten, waardoor ze consistent hun strategische doelen kunnen bereiken en hun marktpositie kunnen versterken.

The Coca-Cola Company

The Coca-Cola Company gebruikt OGSM om hun strategische visie en doelen duidelijk te communiceren binnen de organisatie. Dit heeft hen geholpen om marktleider te blijven in de drankenindustrie door duidelijke en meetbare doelen te stellen en te volgen.

Toyota

In de auto-industrie maakt Toyota gebruik van OGSM om hun productieprocessen en strategische doelen te optimaliseren. Door OGSM toe te passen, kan Toyota hun lange termijn visie realiseren en continue verbetering in hun operaties doorvoeren.

Conclusie

Het OGSM-model is een bewezen en effectief hulpmiddel voor strategische planning dat organisaties van alle soorten en maten helpt om hun visies te realiseren. Door duidelijke Objectives, Goals, Strategies, en Measures vast te stellen, kunnen bedrijven hun strategische plannen op een overzichtelijke manier communiceren en uitvoeren. Of je nu een startup, scale-up, familiebedrijf of een multinational bent, OGSM biedt de structuur en focus die nodig is om je doelen te bereiken en succesvol te zijn.

Bij OGSM.com werken we samen met onze klanten om hun doelen te bereiken, ongeacht de sector of de omvang van de organisatie. Geïnteresseerd in onze aanpak? Neem contact met ons op voor een introductiegesprek en ontdek hoe OGSM jouw organisatie kan helpen groeien en bloeien.

Ook interessant?

Ook interessant?

Ook interessant?

Goed aan de slag met OGSM?

Samen met jou en je team maken we strategische plannen helder en praktisch, en brengen we ze tot leven. Neem vandaag nog contact op voor een gratis consult of persoonlijke ondersteuning voor jou en je team.

Dutch